Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Cep telefonundaki sensörler

Cep telefonundaki sensörler

haber haber -
16 0

Sensör, yakın çevredeki değişiklikleri algılayan ve yöneten bu verileri de işletim sistemi ya da işlemciye gönderen bir cihaz görevi üstleniyor. Bu noktada yapıldıkları alana göre verileri algılıyor ve topluyorlar. Ortam ışığı gibi, sensör de ışığı algılamak için yapıldı. Bu nedenle ışığı algılama konusunda uzmandır. Telefon bünyesinde çok sayıda sensör barındırıyor.

Bu sensörler, üç eksenle hızlanma ve dönme gibi kuvvetlerin eksen tabanlı hareket algılamasını ölçüyor. Bu kategorinin içerisine ivmeölçer, yerçekimi ve jiroskop sensörleri giriyor.

Çevre sensörleri hava basıncı, sıcaklık, ışık ve nem gibi çevresel parametreleri ölçüyor. Bu kategoriye de barometre, fotometre ve termometreleri örnek verebiliriz.

Konum sensörleri bir cihazın fiziksel olarak bulunduğu konumu ölçüyor. Bu kategori içerisinde oryantasyon sensörlerini ve manyetometreleri içeriyor. Ayrıca kendi arasında 12 bölüme ayrılıyor. Konum sensörünün kısımları ise şu şekilde:

İvmeölçer
Ortam ışığı sensörü
Ortam sıcaklık sensörü
Hava nem sensörü
Barometre sensörü
Parmak izi sensörü
Jiroskop sensörü
Zararlı radyasyon sensörü
Manyetometre
NFC sensörü
Yakınlık sensörü
Adımsayar sensörü

İvmeölçer, eksen tabanlı hareket algılamayı analiz ediyor. Akıllı telefonların yönelimindeki değişiklikleri x,y ve z eksenine göre algılıyor. Günümüzde çoğu kamera uygulaması, Portre Modu ya da Panorama modu gibi belirli yön tabanlı özellikler sunuyor. Buna ek olarak, fotoğrafları portre modunda görüntülerseniz farklı yatay modda tutarsanız başka görünür. Tüm bu özellikler ivmeölçer sensörüne dayanıyor.

Sıcaklık sensörü, çevrenizdeki sıcaklığı algılamak için kullanılıyor. Bu, tüm telefonlarda standart olarak yer alan bir sensör değil. Sadece birtakım amiral gemisi telefonlarda bu ortam sıcaklık sensörü bulunuyor.

Ortam ışığı sensörü, çevremizdeki ışığı algılıyor. Bu sensör sayesinde ekranımızın otomatik parlaklık özelliği çalışıyor. Etrafınızdaki ışığı algılıyor ve bu verileri işletim sistemine geri gönderiyor. Bu noktada eldeki verilere göre işletim sistemi parlaklığı ayarlıyor.

Hava nem sensörü, ortamdaki nemi algılamak için kullanılıyor. Bu sensör, gelişmiş bazı fitness uygulamalarında yardımcı oluyor.

Günümüzde çoğu kişinin güvenlik için birincil tercihi parmak izi sensörü oluyor. Parmak izlerinizi ilk kez kaydettiğinizde, bu sensör temel olarak parmak izinizin bir haritasını oluşturuyor. Sonraki sefere parmağınızı sensöre koyduğunuzda, sadece bir kez kayıtlı veri ile eşleşiyor. Eşleşirse de telefonunuzun kilidi açılıyor. Günümüzün hemen hemen her telefonunda bu özellik yer alıyor.

Jiroskop ya da Gyro sensörü, ivmeölçerin gelişmiş bir versiyonu olarak kullanılıyor. İvmeölçer eksen tabanlı hareket algılamayı analiz ederken, Jiroskop ivmeölçer ile çalışarak oryantasyondaki her derece değişikliği algılıyor. Oldukça değerli veriler kaydediyor. 360 derecelik ya da Panorama çekimler yaptığınızda yön değişikliklerini Jiroskop sensörü analiz ediyor. Ayrıca yarış oyunları oynadığınızda hareketlerinizi algılayan sensör de budur.

Manyetometre, telefonda bir pusula gibi çalışıyor. Manyetik alanları ölçüyor ve size kuzeyin nerede olduğunu söylüyor. Apple Haritalar ya da Google Haritalar kullandığınızda size kuzey yönünü belirten sensör manyetometredir. Metal varlığını tespit etmek için manyetometre kullanan uygulamalar da mevcut.

Nakitsiz ödemenin yaygınlaşmasıyla NFC, akıllı telefonlarda en hızlı büyüyen teknolojilerden birisi haline geldi. NFC sensörü, iki elektronik cihazı birbirine 4 cm yaklaştırarak iletişim kurabildiği bir teknoloji olarak doğdu. Ödeme detayları gibi şifreli verileri hızlıca birbirine gönderebilirler.

Yakınlık sensörü bir nesnenin varlığını algılıyor. Bu noktada cep telefonuyla nesne arasındaki mesafeyi algılamada kullanılıyor. Aramalar sırasında ekranınız otomatik olarak kapanıyor. Bu işlem yakınlık sensörü aracılığıyla gerçekleşiyor.

Adımsayar, İvmeölçer’in gelişmiş bir versiyonu. Çoğunlukla adımları takip etmek için kullanılıyor. Telefonunuzda adımsayar varsa, adımlarınızı doğru bir şekilde algılayabilir. Bu çalışma her ne kadar İvmeölçer ile de yapılabilecek olsa da, adımsayardan gelen veriler daha doğrudur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir