Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Çernobil’de sızıntı

Çernobil’de sızıntı

haber haber -
13 0

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Ukrayna Nükleer Düzenleme Kurumu’nun yaptığı açıklama büyük bir endişe yarattı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrolünü kaybettiklerini duyurdu. Ukrayna Nükleer Düzenleme Kurumu, Rus güçlerinin kontrolü ele geçirdiği Çernobil Nükleer Santrali’nde aşırı radyasyon seviyelerinin kaydedildiğini paylaştı. Rusya ise reaktörü, ‘teröristlerin’ nükleer maddeye ulaşmaması için kontrol altına aldığını iddia etti.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü eski Müdürü, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Niyazi Meriç, konuyla ilgili endişe etmeye gerek olmadığını söyledi. Çernobil’deki radyoaktif kaynakların büyük bir lahit içerisinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Meriç, reaktörü çevreleyen lahdin inşasında 7 bin ton çelik ve 410 bin metreküp beton kullanıldığını söyledi. Bu lahdin yapımına aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkenin yardım ettiğini söyleyen Prof. Dr. Niyazi Meriç, radyoaktif kaynakların lahdin altında kaldığına dikkat çekti.

“Bu lahdi açmak veya bu lahde zarar vermek insan aklıyla olabilecek bir şey değil” diyen Prof. Dr. Meriç, “Çünkü bütün o bölgeye zarar verir. Ruslar oldukça haksız bir duruma düşerler. Hani oraya, Çernobil’e tesadüfen bir füze düşse bile zarar vermek o kadar kolay değil. Bilinçli olarak yapılması lazım. Ben böyle bir şeye hiçbir şekilde ihtimal vermiyorum. Yüzde 1 ihtimal bile vermiyorum. Atom bombası kullanmak gibi bir şey” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Rusya’nın da Çernobil ile uğraştığı zaman başına neler gelebileceğini tahmin eden bir ülke olduğunun altını çizen Prof. Dr. Niyazi Meriç, “İşi bilmeyen bir ülke saldırsa olabilir. ‘Burada nükleer bir şey buldum bunu söküp alıp götüreyim’ der. Ancak Rusların kendi teknolojileri. Onlar orada ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Onları herhangi bir şekilde zarar vereceklerini düşünmüyorum” diye konuştu.

Tesadüfen yanlış rotasyonlu bir füze atılması durumunda bile böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalınmayacağına vurgu yapan Prof. Dr. Niyazi Meriç, nükleer santrallerin yanı sıra nükleer atıkların bulunduğu varillere de dikkat çekti. Bu varillere bomba düşüp açılması durumunda bile yalnızca varillerin bulunduğu bölgeye zarar vereceğini söyledi. Prof. Dr. Meriç, Çernobil’deki felaketin reaktör çalışırken ve füzyon işlevi hâlâ devam ederken yaşandığını, sıkıntının orada olduğunu da ekledi.

Şu anda Çernobil’de bulunan radyoaktif maddelerin soğuk olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Meriç, “Soğuk radyasyondan kurtulması kolay. Büyük bir sıkıntı yok. Biraz zahmetli olur. Onun üzerine toprak dökecekler, ellerinde radyasyonu engelleyebilecek hangi malzemeler varsa onu kullanacaklar. Orayı tekrar yükleyip götüremezler de. O varilleri ben gördüm, reaktörlerin kenarında duruyor ama reaktörden uzaktalar da. Ruslar oraya bulaşmaz bile” diye konuştu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir