Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Çip krizinden nasibini aldılar

Çip krizinden nasibini aldılar

haber haber -
13 0

Pandeminin başlamasıyla birlikte otomobil sektöründe büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı. Kapanmaların yapılmasının ardından çip tedarikinde büyük problemler ortaya çıktı ve otomobil üreticileri fabrikalarında üretime ara vermek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz günlerde Automotive News tarafından yayınlanan raporlara göre ünlü Japon otomobil üreticilerinden Nissan ve Toyota, diğer otomobil şirketleri gibi çip krizinden ve tedarik zincirinde meydana gelen sıkıntılardan etkilendi. Ancak iki rakibin arasından Toyota, Nissan’dan daha fazla zarar gördü.

Genel olarak Toyota, dünyanın en büyük otomobil üreticisi olarak kabul ediliyor ve şirket kaya gibi sağlam karlılığıyla tanılıyor. Ancak son yapılan 2021 yılının 4. çeyrek toplantısında paylaşılan verilere göre şirketin kar oranı yüzde 21 oranında geriledi. Gerileme karın yanında küresel satış ve üretime de yansıdı.

Toyota’nın 31 Mart’ta sona eren mali yıl için küresel satış tahminini 8.55 milyondan 8.25 milyona düşürmesi bekleniyor. Bu durum, şirketin büyük oranda çip krizinden etkilendiğini gösteriyor. İki arasında karşılaştırma yapıldığında Nissan her ne kadar geride kalsa da yapılan çalışmalar sayesinde şirket süreci daha iyi yönetiyor.

Şirketin 2021’in 3. çeyreğindeki araç başına küresel net geliri 2020 yılının 3. çeyreğine kıyasla yüzde 13 oranında arttı. Bu güçlü performans sayesinde şirketin yıl için gelir tahminleri büyük oranda arttı. Bu artışlar sebebinin Nissan’ın iyi maliyet kontrollerinin olduğu düşünülüyor.

Nissan, elinde bulunan stok sayesinde bu durumdan büyük oranda sıyrıldı. Ancak hem Toyota hem de Nissan daha az aracı müşterilerine teslim etmeyi düşünüyor. Nissan, önceki 4.4 milyon adet otomobil tahminini 3.8 milyon adete düşürdü. Bu durumun otomobil fiyatlarını kötü yönde etkilemesi bekleniyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir