Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Cumhurbaşkanı müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı müjdeyi verdi

haber haber -
14 0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram öncesi yaptığı bir konuşma sırasında sanayi şirketlerine seslendi. Türkiye’nin savunma sanayii alanında kaydettiği ilerlemeye dikkat çeken Erdoğan, İngiltere ve ABD tarafından kullanılanlar gibi tam boy uçak gemisi yapılacağını söyledi.

Yapımına ilk olarak 2014 yılında başlanan TCG Anadolu’nun (L-400) inşası Sedef Tersanesi tarafından tamamlandı ve suya indirildi. Yapılan testlerin ardından elektronik sistemlerin montajına başlandı. Bu yıl sonuna kadar da hizmete girmesi planlanıyor.

Fakat TCG Anadolu aslında bir uçak gemisi değil. Bazı jet motorlu uçakların belli koşullarda iniş-kalkış yapmasına olanak sağlayan kısa ve eğimli bir pisti bulunan amfibi hücum gemisidir. Yani birincil amacı savaş sırasında bir bölgeye Kara Kuvvetleri’ne ait araçların ve askerlerin çıkartmasını yapmaktır. Ayrıca bu operasyonu hava araçlarıyla da destekler.

Öte yandan 2023 itibariyle projesine ve ardından yapımına başlanması beklenen tam boy uçak gemisi ise amfibi özelliklerini barındırmayacak. Bunun yerine içerisinde en az 2 veya 3 filo (en az 12-18 adet) jet savaş uçağı barındıracak. Tabii denizde seyir halindeyken de komutası altında olan diğer fırkateynler ile birlikte yol alacak.

Bu sayede Türkiye’nin kara ve deniz sınırları dışında -askeri kara ve hava üssümüzün olmadığı bölgelerde- görev yapabilecek. Örneğin bir savaş durumunda veya operasyon sırasında, dünya üzerindeki herhangi bir bölgede TCG Anadolu ve diğer gemilerimizle birlikte hareket ederek, hem kara hem deniz hem de hava sahasının güvenliğini sağlayacak.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir