Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Dernek Danışmanlığı Nasıl Yapılır

Dernek Danışmanlığı Nasıl Yapılır

haber haber -
11 0

Dernek Danışmanlığı Nasıl Yapılır

Dernek danışmanlığının ön planda olduğu bu dönemde bu konu hakkında detyalı bilgi vermeden önce dernek danışmanlığını açıklayalım.

Dernek Danışmanlığı, derneklerin yönetim aşamasının pratik yollarla iyileştirmesine yardımcı olan danışmanlar problem çözüm odaklı olmaktadırlar. Yaşanılan ani oluşan kötü senaryolar da gayet hızlı bir biçimde çözüm sunması gerekmektedir. Ayrıca dernek açısından önemli olan husus yapılan tüm işlemlerin, hukuka uygun olup olmadığının denetlenmesidir.

Çünkü bilinmeden veya yanlış işlem yapılsa dahi dernek cezaları kimi zaman dudak uçuklatan para birimlerine kadar gidebilmektedir. Bu sebepten ötürü profesyonel dernek danışmanları, açılmış olan derneklerin faaliyetlerini en zararsız bir şekilde yürütebilmelerinde önemli rol almaktadırlar. 2021 tarihindeki derneklere verilen cezai para miktarlara bakıldığında, meblağın 1730 TL ve 550.000 TL arasında olduğu görülmektedir. Özellikle de belirtilen bu cezalar yönetim kurulu ya da gerçek kişiye kesilebilir.

Dernek Danışmanlığı

Dernek kurma sürecinde çok fazla prosedürün uygunluğunu ve yerine getirilmesini içeriyor. Dernek danışmanlığını yapan kurum veya kişiler gerekli tüm prosedürleri rahat bir biçimde müşterisi adına gerçekleştirmektedir. Aslında dernek kurmak düşünüldüğü kadar zor değildir. Asıl iş gerçekten de derneğin kurulması sonrasında meydana gelmektedir.

Özellikle de cezai herhangi bir yaptırımlara maruz kalmaktan kaçınan dernek kurucuları genel olarak profesyonel dernek danışmanlarının tavsiyeleri ile hizmetlerini sunmaktadırlar. Bu sebepten dolayı dernek danışmanlığı alırken bu işlemleri hem muhasebe hem de hukuk bazından kaliteli yapacak firmalara yönlendirilmesi gerekmektedir.

Dernek Danışmanları Neler Yapar?

Derneğin kurulum aşamasındayken veya kurulduktan daha sonra tüm gereksinimlerine yönelik işlemleri sunmakla mükelleftir. Bunlar çoğu zaman dernek sahiplerinin ciddi vakitlerini alırken bunun yanında sağlam bir bilgi kapsamına ihtiyaç duyulmaktadır.

Neler yaptıklarına gelecek olursak;

l Dernek kurmak ve bildirimleri eksiksiz vermek

l  Banka hesaplarını açıp, kaparlar.

l Genel kurul yapılmasında gerekli olan detayları hazırlarlar.

l Yardım toplamaya dair izinlerin düzenlenmesini sağlarlar.

l İç denetim raporlarını düzenlerler.

l Federasyon üyelik bağlantısı veya kuruluşu

l Yapılan tüm işlemlerin dernek yönetmeliğine uygunluğunun ayarlanması

l Beyanname düzenlenmesinin gerçekleştirilmesi

gibi tüm dernek yönetim aşamasında sürekli olarak aktif bir rol aldıklarını söylesek yeridir. Bu sebepten dolayı profesyonel bir şekilde hayatına devam etmekte olan derneklerin bu hizmetleri firmalar aracılığıyla aldıkları bilinmektedir.

Dernek Muhasebesi Nasıl Tutulur?

Dernek kurulum aşaması yapıldıktan sonra tutulması gereken zorunlu defterleri biran önce notere tasdik ettirmeniz gerekmektedir. Bu defterler arasında bulunan işletme kayıt defteri, gerekli dernek muhasebesinin tutulması için oldukça önemli bir husustur. Dernek vesilesiyle defterin sağ tarafına elde edilen gelirler, sol tarafına ise giderler yazılır. Tabi bu demek değildir ki dernek muhasebesi yalnızca gider ve gelirleri işletme kayıt defterine yazılmaktan ibarettir. Her yılın düzenli olarak ilk 4 ay hesap tablosu düzenlemesi oluşturup iktisadi işletmeye ait bilanço ya da beyanname verilmesi usulü baz alınarak defter tutulması gibi zaman diliminde bağımsız düzeyde bir muhasebeciye ihtiyaç duyulmaktadır. Tabi muhasebecinin yalnızca dernek kanunu ve yönetmeliğine değil vergi usul kanunlarına da hakim olması gerekmektedir.

 Dernek Genel Kurulu Nasıl Yapılır?

Kuruluş bildiriminde diğer belgelerin ya da kanuna noksanlığının veya aykırılığının olmaması durumda, keyfiyetin gerekli derneğe yazılı ifade olarak bildirilmesinin baz alındığı tarihten itibaren altı ay içinde, derneğin ilk genel kurul toplantısını yapması ile organlarının belirlenip oluşturulması zorunludur.

Dernek Proje Danışmanlığı

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü açısından katılımcı demokrasisinin aşılanmasını desteklemek, yaşam kalitesini yükseltmek ve toplumsal birlikteliği hedef bilmek maksadıyla derneklerin yürüteceği kapsamlı projeler desteklenmektedir. Tabi bu noktada dernek projeleri hususunun İçişleri Bakanlığının listeye almış olduğu faaliyetlere ayak uydurması gerekir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir