Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Finlandiya’ya ‘elektrik’ şoku!

Finlandiya’ya ‘elektrik’ şoku!

haber haber -
15 0

Rusya, Finlandiya’nın NATO’ya başvuru yapması halinde misilleme yapmak zorunda kalacağını duyurmuştu. Alınan karar sonrası Rus devlete ait firma, “Bu durum istisnai ve yirmi yılı aşkın ticaret tarihimizde ilk kez oldu” dedi.

Inter RAO’nun Finlandiya’daki iştiraki RAO Nordic Oy’dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Rusya’dan elektrik ithal ederek Finlandiya’ya temin ettiği belirtildi.

Şirketin gerçekleştirdiği elektrik teslimatları için 6 Mayıs’tan bu yana ödeme almadığına işaret edilen açıklamada, bu durumun, şirketin 20 yıllık ticari tarihinde ilk defa yaşandığı vurgulandı.

BBC’nin haberine göre ödemelerin yapılmaması nedeniyle şirketin Rusya’dan elektrik temin edemediği bilgisine yer verilen açıklamada, “Bu nedenle, 14 Mayıs’tan itibaren Rusya’dan elektrik ithalatını durdurmak zorundayız. Durumun yakında düzelmesini ve Rusya ile elektrik ticaretinin tekrar başlamasını umuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Rusya, Finlandiya’nın NATO’ya başvuru yapması halinde misilleme yapmak zorunda kalacağını duyurmuştu. Kremlin’den gelen sert açıklamalar, Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanının, ülkenin “derhal” NATO üyesi olması gerektiğini söylemesi üzerine yapıldı.

Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak bir açıklama yaparak, önümüzdeki birkaç gün içinde bu konuda bir karar beklediklerini söylediler.

Finlandiya’nın NATO üyeliği seçeneğini değerlendirmesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından gündeme geldi.

Finlandiya, Rusya ile 1.300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Şimdiye kadar doğu komşusunun tepkisini almamak için NATO’nun dışında kaldı.

Finlandiya, NATO konusunda kararını, parlamento ve diğer üst düzey siyasi figürlerin değerlendirmesi sonrasında Pazar günü resmen açıklayacak. İsveç de benzer bir kararı aynı gün açıklayacağını söyledi.

Bu iki İskandinav ülkesi bugüne dek tarafsızlıklarını korumuştu. Finlandiya kamuoyunda NATO üyeliği için destek yıllardır yüzde 20-25 seviyelerinde seyrediyordu. Ancak Ukrayna’nın işgalinin ardından, son kamuoyu yoklamaları bu desteğin yüzde 76’ya yükseldiğini gösteriyor.

Rusya, iki ülkeyi uzun süredir devam eden askeri bağlantısızlık politikasını terk etmemeleri konusunda uyardı ve aksi halde bazı karşı önlemler almakla tehdit etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçlayarak “Buna sen sebep oldun” dedi.

İngiltere de İsveç ve Finlandiya ile güvenlik anlaşması imzaladı. Anlaşma, saldırıya uğrama halinde İngiltere ile bu ülkeler arasında karşılıklı yardımı öngörüyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Çarşamba günü iki ülkeyi ziyaretinin ardından anlaşmaları imzaladı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile yapılan basın toplantısında iki lider, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle, karşılıklı işbirliğinin “çok daha önemli” hale geldiğini vurguladı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir