Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Türkiye tüm senaryolara hazır

Türkiye tüm senaryolara hazır

haber haber -
9 0

Stratejik konumu ve çatışmalara ilişkin etkin diplomatik atılımlarıyla dikkat çeken Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında da haftalar öncesinden alternatif senaryolar üzerinde çalışmalara başladı. Sorunun diplomatik ve barışçı yollarla çözümü noktasında üzerine düşeni yapan Ankara, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı askeri operasyonu ‘uluslararası hukukun ağır bir ihlali’ olarak değerlendirdi.

Öte yandan diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye Montrö Antlaşması üzerinde çalışmaları yoğunlaştırdı. Dün sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’na giden ve Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüşen Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da “Montrö Anlaşması özellikle boğazların kapatılması konusunda hukuki temeller oluşturuyor.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlatılan askeri operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

Açıklamada şöyle denildi: “Ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerine saygı duyulması gerektiğine inanan Türkiye, sınırların silah yoluyla değiştirilmesine karşıdır. Rusya Federasyonu’nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz.Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğimiz devam edecektir”

Ukrayna’da yaşayan 25 bin civarında Türk vatandaşı için büyükelçilik aracılığıyla gerekli destek ve yönlendirme sağlanıyor. Büyükelçilikte ülkede yaşayan Türklerin iletişim bilgilerine ilişkin envanterin mevcut olduğu ve vatandaşlarla iletişim kurulduğu ifade ediliyor. Rusya’nın askeri operasyonu başlatması öncesi son 3 günde Türk vatandaşlarından dönmek isteyenlerin büyük oranda yurda geldiği kaydediliyor.

Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna’da yaşayan Türk vatandaşlarına Ukrayna hava sahasının kapalı olduğu hatırlatarak “Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır” şeklinde bir mesaj yayımladı.

İŞTE O 5 MADDE

1-Montrö dengeleri korunacak

2-Büyükelçiliklerimiz açık kalacak

3-Türk vatandaşlarının güvenliğine ilişkin bilgilendirme ve etkin koordinasyon sürecek, şartlar izlenecek, uygun zamanda tahliye planı devreye girecek

4-Türkiye çatışmanın tarafı haline gelmeden sorunun çözümü için barışçıl inisiyatif almaya devam edecek

5-Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusundaki tutum sürecek

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir