Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Bilim insanlarından antibiyotik uyarısı

Bilim insanlarından antibiyotik uyarısı

haber haber -
13 0

Antimikrobiyal direncin (AMR) küresel etkisine ilişkin şimdiye kadar yapılan en kapsamlı çalışmaya göre 2019’da 1,2 milyondan fazla insan antibiyotiğe dirençli bakteriyel enfeksiyonların doğrudan bir sonucu olarak öldü. 200’den fazla ülke ve bölgeyi kapsayan çalışma The Lancet’te yayımlandı.

Bilim insanları, AMR nin HIV/AIDS veya sıtmadan daha fazla insanı öldürdüğünü vurgulayarak, önceden tedavi edilebilir enfeksiyonlar nedeniyle yüzbinlerce ölümün meydana geldiğini söyledi.

Çalışmada, sistematik literatür incelemelerinden, hastane sistemlerinden, gözetim sistemlerinden ve diğer veri kaynaklarından elde edilen 470 milyondan fazla bireysel kayıt incelendi.

Bulgular, AMR’nin dünya çapında tahmini 1,27 milyon ölümden doğrudan sorumlu olduğunu ve 2019’da tahmini 4,95 milyon ölümle ilişkili olduğunu gösterdi. 2019’da HIV/AIDS ve sıtmanın sırasıyla 860 bin ve 640 bin ölüme neden olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, AMR her yaştan insan için bir tehdit oluştursa da küçük çocukların özellikle yüksek risk altında olduğu bulundu. AMR’ye atfedilebilecek her beş ölümden biri beş yaşın altındaki çocuklarda meydana geldi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir