Filistin Ekonomisindeki Dramatik Durum Ortaya Çıktı
Banka tarafından yayımlanan rapora göre, Filistin Yönetimi’ne ödenecek gelirlerdeki düşüş ve ekonomik aktivitedeki azalma nedeniyle gelir akışlarının büyük ölçüde kesildiği belirtildi. Bu durumun son üç ayda Filistin Yönetimi’nin mali durumunu önemli ölçüde kötüleştirdiği kaydedildi.
Mali Kriz Riski Ciddi Boyutlara Ulaştı
Raporda, gelir tutarı ile temel kamu harcamalarını finanse etmek için gereken tutar arasındaki farkın hızla açıldığı ve 2023 sonu itibarıyla finansman açığının 682 milyon dolara ulaştığı vurgulandı. Bu açığın 2024’te 1,2 milyar dolara kadar yükselebileceği endişesi dile getirildi.
İşsizlik Oranı ve Yoksulluk Artıyor
Rapora göre, 2023’ten bu yana Filistin ekonomisinde yarım milyona yakın iş kaybı yaşandı. Genel yoksulluk oranı yüzde 32,8 seviyesinde bulunurken, Gazze’de bu oran yüzde 64’e, Batı Şeria’da ise yüzde 12’ye yaklaştı. Kişi başına düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla 2023’te yüzde 12 düşüşle 3.360 dolara gerilerken, Gazze’de ise yüzde 28’lik bir düşüş yaşandı.