Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Migreni Tetikleyen Faktörler ve Yeni Tedavi Yöntemleri

Migreni Tetikleyen Faktörler ve Yeni Tedavi Yöntemleri

haber haber -
77 0

Migreni Tetikleyen Faktörler ve Yeni Tedavi Yöntemleri
Migren, orta ve ağır şiddette seyreden, erkeklere kıyasla kadınlar arasında daha sık görülen bir baş ağrısı türüdür. Zonklama ve nabız atışı şeklinde yakınmalara yol açan ve ataklar halinde seyreden migren, birkaç saat ile birkaç hafta arasında sürebilir. Bursa’da özel bir hastanede nöroloji uzmanı olarak çalışan doktor Çiğdem ŞEN, yaygın görülen baş ağrısı tipi olan migren hakkında bilgi verdi.

Son derece şiddetli ataklara neden olan migren ağrısı sırasında kişi, ışık, ses gibi dış etkenlere karşı hassastır. Ayrıca migren atakları sırasında bulantı ve kusma gibi şikayetler de görülebilir. Çevresel ve genetik faktörlerin etkili olduğu migren hastalığının auralı ve aurasız türlerinin bulunduğunu belirten Dr. Çiğdem Şen, migren belirtileri arasında konsantrasyon ve dikkat eksikliği, şişkinlik hissi, kelime bulmakta güçlük, düşüncelerde yavaşlama, iştah artışı, kabızlık ya da ishal gibi yakınmaların da bulunabildiğini belirtti.

Migreni Tetikleyen Pek Çok Etken Bulunur

Yorgunluk, stres, uykusuzluk, aşırı gürültü, susuz kalmak, çikolata ve kakao içeren ürünler tüketmek, tütsülenmiş deniz mamulleri yemek gibi pek çok etkenin migren atağına yol açabildiğini söyleyen nöroloji uzmanı Dr. Çiğdem Şen, migren tetikleyicilerinin bir hayli fazla olduğunu, bu nedenle kişinin neyin migren ağrısına yol açtığını tespit etmesi gerektiğini söyledi. Dr. ŞEN, migreni tetikleyen etkenler gibi migrenin tedavi çeşitlerinin de fazla olduğunu belirtti. Bir başkasına iyi gelen ilaç ve doz, bir diğer migren hastasına iyi gelmeyebilir. Bu nedenle migren ağrısı ve tedavi yöntemleri için bir nöroloji uzmanına başvurulması önerilir.

Migren Aşısı Gerçekten Çözüm mü?

Migren tedavisi, migren ataklarının sıklığına ve ağrısın şiddetine göre kişiye özel olarak düzenlenir.  Hafif şiddetli vakalarda beslenme ve yaşam tarzı değişikliği gibi basit önlemlerle ağrı oluşumu engellenebilir. Bazı vakalarda, atakların yalnızca daha rahat geçmesi için kriz tedavisi uygulanabileceğini belirten Nöroloji doktoru Çiğdem Şen, bazı vakalarda ise ilaçlı tedavinin gerekli olabildiğini belirtti. Migren tedavisinde öne çıkan bir diğer yöntem ise migren aşısı olarak da bilinen migren iğnesidir.

Geçtiğimiz yıl T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanımına onay verilen migren iğnesi, migren ağrısının önlenmesini amaçlar. “Migren iğnesi, migren ağrısı oluşumunda etkili olan CGRP adlı nörokimyasalın engellenmesi ile ağrı oluşumunu önleyici bir tedavi sunar” diyen Nöroloji Uzmanı Çiğdem ŞEN, migren aşısının dünya üzerinde migren için geliştirilmiş ilk tedavi yöntemi olduğunu vurguladı. Eğer sizin de migren ağrılarınız varsa bir nöroloji uzmanına başvurmayı ihmal etmeyin.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir