Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Uydu kirliliğine karşı savaş

Uydu kirliliğine karşı savaş

haber haber -
16 0

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Dünya yörüngesinde bulunan uyduların sayısında büyük bir artış meydana geldi. Son dönemde oldukça dikkatleri çeken bu konu Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’in uzaydan internet projesi Starlink‘in ardından büyük bir tartışma konusu oldu. Gökbilimciler, özellikle takım yıldızlarının gökyüzünü kirlettiğini belirtelerek bir oluşum içerisine girdiler.

Gök bilimciler uzay şirketlerinin büyük çaplı projelerini endişe ile takip ediyor. Özellikle takımyıldızı halinde gönderilen uyduların gökyüzünü teknoloji çöplüğüne dönüştürdüğünü düşünen gökbilimciler, harekete geçti. Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), konuyu derinlemesine incelemek ve koordine etmek için Karanlığın ve Sessiz Gökyüzünün Uydu Takımyıldızı Girişiminden Korunması Ulusal Merkezi oluşumunu başlattı.

Uluslararası Astronomi Birliği, yeni nesil uydu ağlarının bir gün astronomik gözlemlere olumsuz müdahale edeceğini ve Dünya’ya yakın asteroitler de dahil olmak üzere bilimsel gözlemleri de bozabileceklerini düşünüyor. Özellikle SpaceX’in gezegendeki tüm Dünya’ya yüksek hızlı geniş bant sağlamak için tasarladığı Starlink projesi bu konunun en büyük örnekleri arasında gösteriliyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir