Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Fransa Senatosu Spor Karşılaşmalarında Başörtüsü Kullanımını Yasakladı

Fransa Senatosu Spor Karşılaşmalarında Başörtüsü Kullanımını Yasakladı

haber haber -
37 0

Senatörler Tarafından Kabul Edilen Yasaklama Tasarısı

Fransa Senatosu, spor karşılaşmalarında başörtüsü gibi dini aidiyet gösteren simgelerin kullanımını yasaklayan bir tasarıyı ele aldı. Senato’da yapılan oylamada, tasarı 81 “hayır” oyuna karşı 210 “evet” oyuyla kabul edildi. 38 senatör çekimser oy kullanırken, 19 senatör ise oylamaya katılmadı.

Gerginlik Yaşanan Senato Görüşmeleri

Merkez sağcı Cumhuriyetçiler partili Senatör Michel Savin’in hazırladığı tasarıya göre, kamuya ait spor mekanlarında toplu ibadetlerin yasaklanması da öngörülüyor. Ancak bu tasarı, Senato’daki görüşmeler sırasında solcu ve merkez sağcı senatörler arasında gerginlik yarattı.

Solcu senatörler, genel kuruldaki çoğunluğu oluşturan merkez sağcı senatörleri bu tasarıyla “Müslüman kadınlarını damgalamakla” suçladı. Sosyalist Senatör Sylvie Robert, LR partili meslektaşlarını eleştirerek “Bu yasa tasarısının siyasi bir amacı var, o da laikliliği araçsallaştırarak bir dini (İslam’ı) damgalamak.” ifadelerini kullandı.

İlerleyen Süreç

Yeşiller partili Senatör Yannick Jadot ise, İslam’ın merkez sağcı senatörlerde bir “takıntı” olduğunu savundu. Tasarının şimdi parlamentonun alt kanadını oluşturan Ulusal Meclis’te ele alınması bekleniyor. Fransa’da gündemdeki bu tartışma, ülkede laiklik ve dini özgürlük konularında daha fazla tartışmayı gündeme getirebilir.

İlgili Yazılar