İran’ın Hark Adası ve Cask kenti yakınlarında patlamalar yaşandı. ABD’nin petrol tankerlerini hedef aldığı iddia edilirken İran misilleme uyarısı yaptı.
İran’ın Hark Adası ve Cask kenti yakınlarında patlama sesleri duyuldu. İsrail’in i24 televizyonu, ABD’nin İran’a ait petrol tankerlerini hedef aldığını iddia ederken, İran’dan misilleme uyarısı geldi. ABD Başkanı Donald Trump ise İran’a “çok sert bir ders verdiklerini” açıkladı.
İran basınında yer alan haberlere göre, Hark Adası’ndaki patlama sesleri limanlara yakın bir bölgeden, Cask kentindeki sesler ise denizden geldi. İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, ABD’nin Hark Adası’na 6,4 kilometre mesafede bulunan küçük bir petrol tankerini füzeyle hedef aldığını öne sürdü. Saldırı sonucu herhangi bir can kaybı yaşanmadığı belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, İran’ın hiçbir şekilde nükleer silaha sahip olamayacağını vurguladı. Trump, “Şu anda savaşıyoruz çünkü nükleer silah elde etmek isteyen bir ülke var. Buna çok yaklaşmışlardı, ama artık bunu elde etme şansları kalmadı” ifadelerini kullandı. ABD donanmasının uyguladığı deniz ablukasının “çok başarılı” olduğunu ileri süren Trump, “İran, çok ağır şekilde cezalandırıldı. Onlara gerçekten çok sert bir ders verdik” dedi.
İran Silahlı Kuvvetlerinin savaş yönetiminden sorumlu Hatemu’l Enbiya Merkez Karargahı Komutanlığı, ABD’nin İran petrol tankerlerine yönelik saldırı tehdidine şiddetli bir misillemede bulunacakları karşılığını verdi. Komutanlık, “İran’ın gemilerine yönelik herhangi bir saldırı karşısında, ABD’nin bölgedeki üsleri ve çıkarları İran Silahlı Kuvvetleri tarafından şiddetli şekilde hedef alınacaktır” açıklamasını yaptı. İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Hüseyin Muhibbi de Fars Körfezi’ndeki gözetleme güçlerinin önemini vurguladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]