Antalya Havalimanı, 18 Mayıs’tan itibaren Avrupa hava trafik ağına entegre olacak ‘Advanced ATC Tower’ sistemiyle hizmet verecek. Bakan Uraloğlu, yerli ve milli dijital altyapının önemini vurguladı.
Antalya Havalimanı, 18 Mayıs itibarıyla ‘Advanced ATC Tower’ adı verilen ileri seviye hava trafik kontrol sistemiyle hizmet vermeye başlayacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu entegrasyonla havalimanının Avrupa hava trafik ağına dahil edilen ilk Türk havalimanı olacağını duyurdu.
Yeni sistem, hava trafik kontrol kulesindeki operasyonel bilgilerin EUROCONTROL sistemine gerçek zamanlı aktarımını sağlayacak. Pushback, taksi süreci, pist kullanımı ve kalkış zamanı gibi kritik veriler, doğrudan Avrupa hava trafik ağına iletilecek. Bu sayede, sadece uçuş planlarına bağlı kalmadan, gerçek operasyonel verilerle dinamik trafik yönetimi mümkün olacak.
Sistem, EUROCONTROL ile B2B bağlantısı üzerinden hava trafik kontrol-kalkış planlama bilgisi (ATC-DPI) mesajlarının gönderilmesine olanak tanıyacak. Bu teknik entegrasyon, iki kurumun sistemleri arasında insan müdahalesi gerektirmeyen güvenli ve otomatik bilgi alışverişini garanti edecek.
Bakan Uraloğlu, bu gelişmeyle birlikte uçuşların Avrupa hava trafik ağı içerisindeki yönetiminin daha doğru, dinamik ve gerçek zamanlı verilerle gerçekleştirileceğini belirtti. Yoğun yaz sezonunda Antalya Havalimanı’ndaki trafik akışının daha etkin, verimli ve koordineli yönetileceğini vurguladı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve TÜBİTAK işbirliğiyle geliştirilen yerli ve milli Elektronik Uçuş Stripi-Dijital Hava Trafik Kontrolörü Kalkış Müsaadesi (EFS/DCL) altyapısı, Advanced ATC Tower sistemiyle EUROCONTROL sistemleriyle daha ileri seviyede entegre edildi. EFS/DCL altyapısı şu anda Türkiye genelindeki 35 havalimanında aktif olarak kullanılıyor.
EFS sistemi, hava trafik kontrolörlerinin operasyonel bilgileri dijital ortamda takip etmesini sağlarken, DCL ise kalkış müsaadesi süreçlerini dijitalleştiriyor. Bu entegrasyon, Türkiye’nin sivil havacılıkta milli yazılım ve donanımlarla önemli bir teknolojik atılım gerçekleştirmesini sağlıyor. Kısa süre içinde tüm havalimanlarında EFS kurulum ve eğitimlerinin tamamlanması hedefleniyor.
Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında da Advanced ATC Tower sertifikasyon çalışmaları devam ediyor. Bu havalimanlarının da bu yıl içinde sertifikalarını alarak hizmete başlaması amaçlanıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]