Başta Küresel Isınma ve İklim Finansmanı Olmak Üzere Önemli Konular Ele Alındı
Birleşmiş Milletler (BM) Iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29), 11-22 Kasım tarihleri arasında Bakü’de düzenlendi. Türkiye, Azerbaycan tarihindeki en büyük uluslararası organizasyona ev sahipliği yaparak COP29’a damga vurdu. Zirveye yaklaşık 80 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katıldı.
Türkiye’den Yüksek Düzeyde Katılım
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra, çeşitli bakanlar ve devlet yetkilileri COP29’a katıldı. Türkiye, 2053 net sıfır emisyon hedefini ve Yeşil Kalkınma vizyonunu zirvede paylaşarak, iklim değişikliğiyle mücadeledeki kararlılığını vurguladı.
Türkiye’nin COP29’daki Etkin Rolü
Türkiye, COP29’da Mavi Bölge ve Yeşil Bölge’de kurulan pavilyonlarla ön plana çıktı. “Sıfır Atık” ana temasıyla hazırlanan Türkiye Pavilyonu, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Türkiye’nin çevre ve iklim değişikliği konusundaki çalışmaları, interaktif görseller ve panellerle katılımcılara aktarıldı.
Türkiye’nin İklim Değişikliği Mücadelesindeki Vizyonu
COP29’un başlıca müzakerelerinde Türkiye’nin tüm bakanlıklarından temsilciler yer aldı. Türkiye’nin COP31’e aday olmasıyla ilgili yoğun diplomasi trafiği yürütüldü. Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelesinde uluslararası alanda etkin bir rol oynamaya devam ediyor.
Sonuç olarak, Türkiye, COP29’da iklim değişikliğiyle mücadeledeki kararlılığını ortaya koyarak, uluslararası platformlarda aktif bir şekilde rol alıyor. IKlim değişikliği konusundaki çalışmaları ve hedefleriyle dikkat çeken Türkiye, COP süreçlerinde de etkili bir şekilde temsil ediliyor.