Numan Kurtulmuş’un Öğretmeni Sabahattin Zaim
Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin gelişimine dikkat çeken Numan Kurtulmuş, 17 yıl önce vefat eden Prof. Dr. Sabahattin Zaim‘in öğrencisi olduğunu belirtti. Kurtulmuş, Zaim’den aldığı önemli derslerle Zaim’i anlattı. Zaim’in toparlayıcı ve kuşatıcı bir kişiliğe sahip olduğunu vurguladı. Akademik alanda etkin olan Zaim’in, çalışma ekonomisi alanında önemli bir bilim insanı olduğunu ifade etti.
Balkan Halkları ve Barış
Kurtulmuş, Türkiye‘nin Balkan coğrafyasındaki halklara dostça ve kardeşçe yaklaştığını belirtti. Osmanlı döneminde Balkan coğrafyasındaki halkların barış içinde yaşadığını anlatan Kurtulmuş, her insanın yaratılışta eşit haklara sahip olduğunu ve bu anlayışın barışın temelini oluşturduğunu vurguladı. Kurtulmuş, “Balkan coğrafyasında süren, insaflı tarihçilerin ‘Pax Ottomana’ olarak değerlendirdiği Osmanlı barış düzeni, insanlık tarihinin örnek sayfalarından bir tanesidir” dedi.
Barış ve Özgürlük İstemi
Kurtulmuş, dünyada yaşanan zulümlere ve soykırımlara dikkat çekerek, Balkan halkları ve tüm insanlığın bir arada yaşayabileceği bir dünya kurma temennisinde bulundu. Kendini diğer insanlardan üstün gören ideolojilere karşı çıkan Kurtulmuş, barış ve özgürlüğün ancak her insanın birbirinin eşiti olarak kabul edilmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. “Gönlü ‘barış’ demeyenlerin, dilinden ‘barış’ diye her gün söz dökülse ne anlamı vardır?” diyen Kurtulmuş, insanlığın en çok muhtaç olduğu şeyin barış olduğunu vurguladı.
Numan Kurtulmuş, insanı yaratılışta eşit gören anlayışın Türk medeniyetinin köklerinde olduğunu belirterek, barışın ve huzurun ancak bu anlayışla sağlanabileceğini dile getirdi.