Haber Adresi – Haberadresi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yerel Haberler
  4. »
  5. Yunus Emre Enstitüsünden Latin Amerika’da muhteşem konser

Yunus Emre Enstitüsünden Latin Amerika’da muhteşem konser

admin admin -
13 0

Yunus Emre Enstitüsü tarafından dünyanın beş kıtasında düzenlenen “Colors of Anatolia – Anadolu’nun Renkleri” kültür sanat turnesi, “Sultan Bestekârlar” programı kapsamında Bestekâr Osmanlı padişahlarının muhteşem eserlerini Brezilya ve Arjantin’de sanatseverlere sundu. Orkestra Şefi Musa Göçmen ve Ney solisti Bilgin Canaz’ın modern yorumları ile icra edilen eşsiz eserler, ebru sanatçısı Garip Ay’ın gösterisi ile görsel bir ziyafete dönüştü.

Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu’nun Renkleri (Colours of Anatolia) kültür sanat turnesi kapsamında Türkiye’nin kültürünü ve geleneksel motiflerini dünyanın beş kıtasında tanıtıyor. Geçtiğimiz aylarda Kudüs ve Tel Aviv’de başlayan turnede; Estonya, Letonya, Litvanya ve Beyaz Rusya’daki etkinliklerin ardından Kasım ayı içerisinde de Brezilya’da ve Arjantin’deki muhteşem konserler gerçekleşti. Brezilya’da Sao Paulo MIS – Museu da Imagem e do Som ve Arjantin’de Buenos Aires National Library of Argentina konser salonlarının ev sahipliği yaptığı etkinlikler Latin Amerikalıların büyük beğenisini kazandı.

Gelenekten Geleceğe: Ebru yeniden yorumlanıyor

Geleneksel ebru sanatını farklı bir yorumla günümüze taşıyan ebru sanatçısı Garip Ay, Brezilya ve Arjantin’deki konserlerde özel bir sanat gösterisi sergiledi. Su üzerinde adeta renkleri dans ettiren sanatçı, özellikle popüler dizi jenerikleri ve ünlü ressam Van Gogh’un eserlerini ebru ile yorumladığı performansları ile tanınıyor. İnternette milyonlarca kez izlenen Garip Ay, çalışmaları ile birçok ülkede ebruya olan ilginin artmasına katkı sağlıyor.

Saz Semaiden Valse Sultanların besteleri icra ediliyor

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Sultan Bestekârlar programında Orkestra Şefi ve Besteci Musa Göçmen tarafından, günümüz müzikal ve orkestral bakış açısıyla Osmanlı Padişahlarının eserlerinin işlendiğini ve evrensel bir üslupta dinleyiciye sunulduğunu belirtti. Ateş, “Eserler evrensel bir bakış açısı taşıdığından dünyanın her yerinde seslendirilebiliyor. Orkestranın repertuvarı II. Beyazid, I. Mahmud, III. Selim, IV. Murad, Sultan Abdülaziz ve V. Murad Sultanların Türk Musikisine kazandırdıkları eserlerden oluşuyor. Bu eserler ve bestekâr padişahların isimleri şöyle; Eviç Saz Semaisi (Sultan 2. Beyazid), Neva Peşrev (Sultan 2. Beyazid), Şehnaz Peşrev (Sultan 1. Mahmud), Hicaz Kalender (Sultan 2. Mahmud), Suz-i Dilara Peşrev (Sultan 3. Selim), Pesendide Peşrev (Sultan 3. Selim), Uzzal Peşrev (Sultan 4. Murad), Invitation A La Valse (Sultan Abdülaziz), Polka in G No:1 (Sultan 5. Murad), Polka in G No:2 (Sultan 5. Murad), Hicazkar Sirto (Sultan Abdülaziz), Hicaz Mandıra (Sultan Abdülaziz)” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir